29. jún 2024
Facebook
streda, 26 jún 2024 17:00

Vláda na oslavy 80. výročia SNP vyčlenila takmer tri milióny eur, hlavným organizátorom je ministerstvo obrany

Written by 
Rate this item
(0 votes)

26.6.2024 (SITA.sk) - Vláda schválila zabezpečenie osláv 80. výročia Slovenského národného povstania (SNP) za 2,7 milióna eur. Hlavným organizátorom osláv SNP je Ministerstvo obrany SR a spoluorganizátormi budú Úrad vlády SR a Ministerstvo kultúry SR.

Slávnostný koncert aj vojenská prehliadka

Celoštátne oslavy sa budú konať v meste Banská Bystrica. Program pri príležitosti osláv SNP bude 29. júna, keď bude Stretnutie generácií, a teda tradičné podujatie na počesť pripomenutia si obetí zo 102 slovenských obcí, ktoré boli počas druhej svetovej vojny vypálené nacistami. Program bude pokračovať 28. augusta a plánovaná je Historická prezentácia, dynamické ukážky klubov vojenskej histórie, slávnostný koncert Štátnej opery Banská Bystrica či slávnostná recepcia. Na 29. augusta má ministerstvo pripravenú vojenskú prehliadku, komponovaný program k 80. výročiu SNP, poctu najvýznamnejším osobnostiam SNP a tiež ohňostroj. Ako rezort obrany uvádza v predloženom materiáli, 29. augusta si tak Slovensko pripomenie jeden z najvýznamnejších medzníkov novodobých slovenských dejín.

Úcta základným hodnotám štátnosti

SNP sa zapísalo zlatými písmenami nielen do dejín nášho národa, ale aj do európskych dejín protifašistického odporu ako dôležitý, neprehliadnuteľný historický fakt," uviedlo ministerstvo s tým, že výročie SNP je pre všetkých demokraticky zmýšľajúcich občanov sviatkom, ktorým preukazujú úctu základným hodnotám modernej štátnosti. „29. augusta 2024, keď od vyhlásenia legendárneho hesla „Začnite s vysťahovaním“ uplynie už dlhých osemdesiat rokov, môžeme byť právom hrdí na to, že povstanie bolo svojím rozsahom, charakterom sledovaných cieľov a významom historickým činom na výške doby, demonštrujúcim vôľu svojbytného národa vziať svoj osud a riadenie budúcnosti do vlastných rúk, majúc na pamäti politické a kultúrne dedičstvo predkov a stáročné skúsenosti zo zápasov o národné bytie a vlastnú štátnosť," zdôraznilo ministerstvo s tým, že by mali byť všetci hodní odkazu predkov a byť pripravení brániť vlasť pred nepriateľom. „Neustále si pripomínajme, že mier a sloboda sa nerodili ľahko, ale vyžiadali si mnohé obete z radov najlepších synov a dcér nášho národa," uzavrelo ministerstvo obrany.

Viac k témam: Oslavy SNP
Zdroj: SITA.sk - Vláda na oslavy 80. výročia SNP vyčlenila takmer tri milióny eur, hlavným organizátorom je ministerstvo obrany © SITA Všetky práva vyhradené.

Read 32 times

Media

NULL

Image Gallery

NULL

Reklama

Anketa

Rozmýšľali ste o premiestnení Vašej firmy do daňového raja?

áno, už som tak urobil - 14.3%
áno pripravujem sa na to - 35.7%
nie nerozmýšľal som - 35.7%
nie nerozmýšľal som a ani tak neurobím - 14.3%
The voting for this poll has ended on: september 9, 2013

Partneri projektu

judikaty sita

Ekonomický portál financnik.sk Vám prináša

ginal robinson banner